U Tripoliju vlada haos. Više se ne zna ko je šta zauzeo, niti kakvao je stvarno stanje na terenu. Naime, nakon što su juče pobunjeničke snage zauzele veliki deo grada i opkolile predsedničku rezidenciju Bab al-Aziziyju, činilo se da je samo pitanje trenutka kada će Gadafijev režim potpuno kapitulirati.

Gadafijevi sinovi jedan po jedan su padali u ruke pobunjenika, a najvažnije je bilo hapšenje Saif al-Islam Gadafija – sina koji je imao važnu ulogu u funkcioniranju režima.
Za njim je i Međunarodni krivični sud (ICC) izdao poternicu i je jučer potvrdio njegovo hapšenje.

Međutim, u neočekivanom razvoju događaja, Saif se u ponedeljak uveče na opšte iznenađenje pojavio u javnosti, što je izazvalo oduševljenje Gadafijevih pristalica koji još uvijek kontrolišu deo grada oko hotela Rixos, u kojem se smešteni strani novinari.

Među masu, Saif je došao u vladinom vozilu, a BBC piše da je izgledao samouvereno, odlučno i pun adrenalina.

“Razbili smo kičmu pobunjeničkih snaga. Pogrešili su što su ušli u Tripoli, upali su u zamku. Zadajemo im mnogo muka, definitivno pobeđujemo”, kazao je Saif engleskom reporteru.

On je dodao i da ga nije briga za optužnicu ICC-a za zločine protiv humanosti. Upitan da li je njegov otac još uvijek u Tripoliju i na sigurnom, odgovorio je potvrdno.

“Tripoli je pod našom kontrolom. Svi se mogu opustiti”, zaključio je.

Za kraj je apelovao na stanovnike prestonice da “spase Tripoli od pobunjenika”.

Niko ne zna kako je Saif pobegao

Međutim, još uvijek se sa sigurnošću ne zna gde je pukovnik Gadafi. Jedan diplomatski izvor kazao je AFP-u da bi Gadafi još uvijek mogao biti u svom sedištu u Tripoliju.

Pobunjenici su nakon Saifovog pojavljivanja kazali kako je ili pobegao ili je greškom pušten na slobodu zbog neiskustva pobunjeničkih vojnika.

I kao da to nije dovoljno, pobunjenici su “izgubili” još jednog Gadafijevog sina. Najstariji sin Mohammed, koji je tokom ponedeljka uhapšen u svojoj kući, takođe je pobjegao.

Treći Gadafijev sin, Khamis, koji je komandovao vojskom, navodno je ubijen, javio je Telegraph.

Međutim, to je teško potvrditi jer postaje očigledno da sa terena u Tripoliju dolaze prilično kontradiktorne vesti i očigledno je da se rat između vlade i pobunjenika vodi i informacijama.

Najstariji sin Muhammed navodno je pobegao tijekom intervjua koji je davao nakon hapšenja.

Tada su se začuli pucnjevi, nakon čega mu se gubi trag. Svojim sunarodnicima naknadno je poručio kako je ovo što se događa u Libiji sramotno i kako ga međusobno ubijanje muslimana jako rastužuje.

Predsednik Prijelaznog nacionalnog vieća Washeed Burshan iz Tunisa je telefonski za Al Jazeeru prokomentarisao oslobađanje Saifa Gadafija.

Potvrdio je da je Saif bio uhapšen, ali nije mogao objasniti kako je pobjegao. Pogrešku je pripisao “neiskusnoj mladosti” i manjku “hijerarhije u vojnoj policiji”.

Još uvek se ne zna gde je Gadafi

U međuvremenu, pobunjenici i zapadni obaveštajci tragaju za libijskim liderom.

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel-Džalil rekao je da pobunjenici ne znaju gde se on sada nalazi, i da čak ne znaju ni da li je u Tripoliju.

Pozvao je pobunjeničke snage da pokažu maksimalnu uzdržanost do preuzimanja potpune kontrole nad glavnim gradom.

“Pozivam sve Libijce da se kontrolišu, da zaštite živote i imovinu drugih, i da ne uzimaju pravdu u svoje ruke”, kaže on.

Portparol Pentagona pukovnik Dejvid Lapan izjavio je da ne postoje informacije koje bi naznačile da je Gadafi napustio zemlju.

Izvor Al Džazire potvrdio je da u Tripoliju nema struje, kao i da je onemogućena komunikacija.

Libijska državna televizija prestala je u ponedeljak popodne da emituje program, ali navodi krugova bliskih opoziciji da su je pobunjenici preuzeli nisu potvrđeni.

U međuvremenu, svetski lideri poručuju da je došao kraj Gadafijeve vladavine i pozivaju ga na prekid vatre.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je snage lojalne Gadafiju da odmah okončaju borbe i utru put “glatkoj tranziciji” koja će osigurati slobodnu i demokratsku budunost zemlje.

“Pozdravljam uveravanja vodje Prelaznog nacionalnog saveta Mustafe Abdela Džalila da će preduzeti sve mere kako bi bili zaštićeni ljudi i javne institucije, i održan red i zakon. Pozivam snage pukovnika gadafija da odmah prekinu nasilje i omoguće miranu tranziciju”, kaže Mun.

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Moamera Gadafija da se javno odrekne vlasti i da, zbog dobrobiti Libije, pozove svoje preostale snage da polože oružje.

“Iako je jasno da je Gadafijeva vladavina završena, on još uvek ima priliku da smanji dalje krvoproliće tako što će se eksplicitno odreći vlasti i predati je narodu Libije, i pozvati one snage koje nastavljaju da se bore da polože oružje zarad Libije”, istakao je Obama.

Na stotine Libijaca okupilo se u ponedeljak u ambasadama i konzulatima svoje zemlje u svetu da bi uklonili simbole Gadafijeve vladavine i podigli zastave pobunjenika.

Zastava libijskih pobunjenika istaknuta je u utorak ujutru i na ambasadi Libije u Beogradu i umesto zelene vijori se crveno-crno-zelena zastava.

Oko desetak libijskih državljana trenutno nastanjenih u BiH upali su u ponedeljak u zgradu ambasade u Sarajevu i izbacili fotografije Moamera Gadafija, te skinuli zastavu  Libije i postavili staru zastavu iz vremena kraljevine.

Više hiljada antivladinih demonstranata izašlo je na ulice sirijskih gradova uzvikujući parole protiv predsednika Bašara Asada: “Gadafi je otišao, sada je na tebe red Bašare”.

Izvor : http://www.slobodnaevropa.org/content/gadafijev_sin_saif_pojavio_se_u_centru_tripolija_/24305167.html (23. avgust 2011.)