Bosna i Hercegovina bi hitno morala početi pripremati svoj prijedlog za godišnji program Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, ako želi da primjena MAPa krene u septembru zajedno s Crnom Gorom, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora u NATO-u.

Čak i ako BiH ispuni posljednji uvjet i riješi pitanje vojne imovine, knjižeći perspektivne vojne lokacije na ime državne imovine i Ministarstva odbrane, priprema godišnjeg programa može potrajati i nekoliko mjeseci. MAP se, kako navode izvori, odvija u ciklusima i nije isključeno da, ako se propusti prilika u septembru, naša zemlja ostane čekati cijelu godinu do početka novog ciklusa. Stoga je NATO već uputio dobronamjerne sugestije bh. zvaničnicima da odmah krenu u intenzivne pripreme godišnjeg plana ubrzanog napredovanja ka članstvu u Savezu, uporedo s očekivanjima da se posljednji uvjet uknjižavanja imovine uradi što je prije moguće. 


Štab Sjevernoatlantske alijanse u Briselu spreman je, kako saznajemo, pružiti svu pomoć kako bi naša zemlja što prije izradila zahtjevni godišnji program reformi i približavanja NATO standardima, ali onda kada bh. vlasti pokažu inicijativu i počnu raditi na tom pitanju. Istovremeno, nezvanični izvori navode da su eksperti NATO-a već počeli raditi sa BiH na pripremi MAP-a u okviru programa IPAP, koji je već aktiviran.


– Već su počele neke aktivnosti koje su zapravo reforme iz MAP- a, ali se one rade u okviru IPAP programa. Čim BiH ispuni uvjet i riješi pitanje imovine to će se moći iskoristiti za brzu izradu godišnjeg programa Akcionog plana za članstvo – navodi naš izvor blizak bh. vlastima. No, eksperti NATO-a navode kako prvenstveno očekuju od bh. vlasti da one učine prvi korak i predlože svoj godišnji program približavanja NATO-u.

 

21. maj 2010.

Izvor: Dnevni Avaz