BRUXELLES, 17. maj  – NATO mora da nastav i obezbjeđivati sigurnost svojih članica kao što to čini od 1949. godine i u isto vrijeme biti spreman da intervenira izvan svoga teritorija, predložili su u ponedeljak stručnjaci određeni da pripreme novu doktrinu Atlantskog saveza.


– U deset narednih godina, NATO će imati četiri velike vojne misije, navodi u svom izvještaju o “novom strateškom konceptu” NATO-a grupa od 12 stručnjaka kojom predsjedava bivša američka državna tajnica Madeleine Albright.

Tekst ovog izvještaja je objavljen u isto vrijeme kada je predat ambasadorima 28 zemalja članica. Oni će ga razmotriti i dopuniti prije nego što ga usvoje lideri koji će se sastati na samitu u Lisabonu krajem novembra.

Prva od tih misija se sastoji u “odbrani zemalja članica od svake prijetnje agresijom”, u skladu s prvom misijom od prije 60 godina. 

NATO, isto tako, mora da pripremi “ekspedicione kapacitete za vojne operacije izvan zone sporazuma”, kao što je to slučaj danas u Afganistanu.

Drugačije govoreći, ono što je bilo izuzetak s vojnom intervencijom NATO-a u Afganistanu, koju su izazvali napadi od 11. septembra, postat će pravilo.

Još jedna važna misija NATO-a na vojnom planu je da sarađuje s drugim partnerima u svijetu kako bi se suočio s novim prijetnjama, kao što su informatički napadi, piraterija, širenje balističkog i nuklearnog oružja te rizik od energetske nestašice.

Posljednja misija je pomoć obuci policije i vojske u manje stabilnim zemljama kako bi se doprinijelo međunarodnoj sigurnosti, kao što je to NATO već radio u Afganistanu i Iraku, javio je AFP.

 

 17.05.2010. (FENA)