SARAJEVO 15.02.2010. (FENA) – Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Predstavničkog doma Kongresa SAD-a predvođenu predstavnikom Komiteta za demokratsko partnerstvo Earlom Pomeroyem. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo što članovi Kongresa SAD-a pokazuju interes za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Kazao je da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju i da tu nema dileme, a kao posebno važno naglasio je pitanje liberalizacije viznog režima.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je iskazao zadovoljstvo posjetom delegacije Komiteta za demokratsko partnerstvo te naglasio važnost izgradnje demokratskih institucija i vladavine prava.

Kazao je da je BiH potrebna podrška u tom segmentu, jer BiH nema efikasne i racionalne institucije, kao i da joj treba pomoć SAD-a u reformama Ustava.

Silajdžić je naglasio da je za BiH strateški cilj ulazak u NATO i svaka pomoć na tom putu naše zemlje je dobrodošla.

On je istakao da svi građani u BiH moraju imati jednaka prava, na šta, između ostalog, obavezuje i presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je ustvrdio da je u BiH postignut vidljiv napredak, posebno u reformi odbrane.

On je ocijenio da su u BiH napravljeni krupni koraci i na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Predstavnik Komiteta za demokratsko partnerstvo Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Earl  Pomeroy je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla, posebno u reformi odbrane ali i na putu ka EU i NATO-u. Prema njegovim riječima, zadnjih godina u tom pravcu  uloženo je dosta napora i energije, a Kongres SAD-a podržava napore BiH da, kako je rekao, razvije svoje demokratske kapacitete. Naglasio je da SAD dijele težnju BiH ka EU i NATO-u te izrazio zainteresovanost SAD-a za podršku BiH kroz program demokratskog partnerstva. 

(tekst obradila “AI”)