“Ovo je mali korak za NATO, ali ogroman za BiH”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj obratio se prisutnima u Talinu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država učesnica ISAF misije.

 U svome govoru Alkalaj se zahvalio na pozivu kao i na ukazanoj prilici da se obrati na skupu. Istakao je da ima na umu da međunarodna zajednica ima zajednički cilj uspostavljanja sigurnog, stabilnog i demokratskog Afganistana, naglasivši da je s toga razmjena mišljenja o situaciji u Afganistanu od velike koristi kako za međunarodnu zajednicu tako i za narod Afganistana.

Minstar Alkalaj je podsjetio da se iz bh iskustva jasno vidi da se najbolji rezultati postižu angažovanjem svih aktera spremnih da osnuju efikasne institucije koje će uspostaviti ambijent za ekonomski oporavak. S tim u vezi izjavio je da BiH podržava “Sveobuhvatni strateški političko-vojni plan” kao i važnost ispunjenja Željenih strateških ciljeva (DSO) koji će unaprijediti stabilnost i sigurnost u Afganistanu. Obavijestio je, da je Predsjedništvo BiH, imajući u vidu značajne obuke afganistanskih trupa, dalo saglasnost za angažman deset instruktora u ISAF misiji, kao i saglasnost za učešće pješadijske jedinice za sigurnost u sklopu danskog kontingenta u Južnoj regionalnoj komandi u Afganistanu. Naglasio je da je ovim činom BiH još jednom potvrdila svoju želju da aktivno pomaže uspostavi mira i sigurnosti u Afganisatnu kroz partnerstvo sa NATO-om.

Istakao je da BiH i kao nestalna članica u VS OUN-a ima čvrsto opredjeljenje ka suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Afganistana, kao i podršku svim afganistanskim naporima usmjerenim ka izgradnji države i postizanju održivog mira i ustavne demokratije.

Ministar Alkalaj se u ime delegacije BiH zahvalio na odluci NATO-a o aplikaciji BiH za MAP, naglasivši da su vlasti, kao i sve relevantne bh institucije, posebno u posljednjih pet mjeseci pokazale jaku odlučnost u postizanju dodatnog progresa. Istakao je da je dosta napretka ostvareno do sada, ali da je BiH svjesna činjenice da su NATO integracije kontinuirani proces prilagodbi i reformi. Ministar Alkalaj je rekao da će neki možda reći da je ovo mali korak za NATO, ali je uvjerio prisutne da je ovo ogroman korak naprijed za BiH. Iskazao je svoju uvjerenost da će ova odluka biti dodatni podsticaj za budući proces reformi u BiH s ciljem punopravnog članstva u NATO-u. Ministar je na kraju svog izlaganja izrazio nadu u pozitivan ishod sastanka u Talinu, kao i međunarodne konferencije u Kabulu koja će se održati ovog ljeta, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

 

24.04.2010.

Web Izvor: http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100424029