PROMOCIJA ČASOPISA DEMOKRACIJA I SIGURNOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI

U Sarajevu, 12. maja 2010.godine, u Domu oružanih snaga Bosne i Heregovine upriličena je svečana promocija časopisa Atlantske Inicijative pod nazivom “Demokracija i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi”. Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane, NATO sjedišta u BiH, diplomate, univerzitetski profesori i studenti, mnogobrojni novinari te mnogi građani koji su bili zainteresovani da čuju nešto o temi sigurnosti na našim prostorima.

Dvomjesečni časopis “Demokracija i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi” je projekat Atlantske Inicijative koji ima za cilj da upozna širu javnost sa relevantnim temama iz oblasti sigurnosti i integracijskih procesa. Sadržaji koje časopis obrađuje od šire su koristi za sve akademske građane, ljude koji rade u sferi sigurnosti, ali sigurno i sve zainteresovane koji žele da se o pitanjima sigurnosti bolje informišu. Prvi broj obrađuje temu Euroatlantska integracija Zapadnog Balkana.

Svečanom promocijom predsjedavala je Edina Bećirević, jedan od osnivača Atlantske inicijative. Ovom prilikom istakla je značaj jedne ovakve publikacije za cijelu širu javnost Bosne i Hercegovine. Pitanje sigurnosti odavno je izašlo iz sfere striktnog vojnog miljea, i tiče se svakog pojedinca. Zbog toga je od izuzetne važnosti upoznati građane sa svim aspektima sadašnje sigurnosne sfere te promovirati ideju integracijskog procesa Bosne i Hercegovine u NATO članstvo.

Gostima su se obratili i Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Michael Tatham , koji je također izrazio svoje zadovoljstvo u učešću i podršci ovom projektu. I Ambasador Kraljevine Norveške  u BiH Jan Braathu imao je samo riječi hvale za časopis, te je istakao da ovakvi i slični projekti predstavljaju značajan napredak naše zemlje na putu ka članstvu.

Na promociji časopisa riječ je uzeo i Mirko Pejanović, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je dodao da ovaj časopis ima i veliki akademski značaj, s obzirom da je prvi časopis ove vrste na prostorima Bosne i Hercegovine. Sigurno da će imati i veliki značaj u stvaranju društva znanja, koji će svoje stavove graditi na temelju informiranosti, a ne na temelju predrasuda.

I Nerzuk Ćurak, kao jedan od autora tekstova u prvom broju časopisa, istakao je značaj debate o temi sigurnosti kroz edukacijske okvire. Bitno je da zastupani argumenti i stavovi budu zasnovani na naučnim činjenicama. Bosna i Hercegovina kaska za ostalim državama u mnogo čemu, pa i u pitanjima sigurnosne sfere. Ako ulazak u NATO savez predstavlja prosperitetan odgovor na sigurnosne izazove modernog svijeta, onda je promocija takvih ideja i stavova od krucijalne vrijednosti.

Naposlijetku, Vlado Azinović, također jedan od osnivača Atlantske Inicijative i glavni urednik časopisa „Demokracija i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi“, dodao je par riječi oko samog toka izrade ovog projekta, te je istakao: “Mi, u Atlantskoj inicijativi, čvrsto vjerujemo da su demokracija i sigurnost među glavnim pretpostavkama napretka i razvoja svakog društva. Dok je spoznaja o značaju demokracije kod nas postupno ušla u javnu sferu, sigurnost – barem u interpretaciji dijela naših političkih elita, još uvijek nekako više  zvuči kao apstrakcija. Kao “neka sigurnost, tamo nekih ljudi”… Međutim, radi se o našoj sigurnosti, o našim i životima naših najbližih… Pokrećući ovaj časopis, Atlantska inicijativa u BiH želi otvoriti forum za različita promišljanja upravo o ovim pitanjima i omogućiti čitateljstvu da o ključnim problemima demokracije i sigurnosti donosi mišljenja koja se temelje na poznavanju činjenica i razumijevanju relevantnih procesa”. Također je pozvao sve zainteresovane da pišu ili na drugi način doprinesu novom broju časopisa.

Objavljivanje časopisa “Demokracija i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi”, a koji je na internetu dostupan i u elektronskoj formi, omogućili su ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Komanda NATO-a u Sarajevu i Oružane snage BiH, dok su potpisnici tekstova ugledni teoretičari i novinari s polja sigurnosti, ne samo iz naše regije, nego i šire. 

 OKRUGLI STO ”AKADEMSKA ZAJEDNICA I MEDIJI U EUROATLANTSKOM INTEGRACIJSKOM PROCESU”

 

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) – Atlantska inicijativa u BiH, Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Alumni asocijacija “George Marshall” Centra u BiH organizirali su okrugli sto o temi ”Akademska zajednica i mediji u euroatlantskom integracijskom procesu”, danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. 

U radu okruglog stola  sudjelovat će i najviši predstavnici Zapovjedništva NATO-a u BiH, ministarstava odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova BiH , predstavnici nevladinih organizacija i medija, te alumnisti “George Marshall” Centra za evropske sigurnosne studije iz BiH.

Na uvodnom dijelu skupa, otvorenom za medije, pozdravna obraćanja održali su brigadni general Errico Sabato, glavni zapovjednik NATO-a, ministar obrane BiH Selmo Cikotić te zamjenik direktora Direkcije za vanjske programe “Marshall” Centra Ben Reed. 

Brigadni general Sabato, pozvao je bh. lidere da podrže i rade na ovoj inicijativi, jer BiH uprkos dobrom napretku na području ulaska u NATO te učešću u operacijama u Iraku i Afganistanu mora ostvariti napredak i na mnogim drugim područjima na svom putu ka euroatlantskim integracijama.
”Skupovi kao što je ovaj okrugli sto su još jedan od vidova promocije BiH, gdje mediji i akademska zajednica imaju važnu ulogu promoviranja inicijacije, a jako je bitno da i studenti preuzmu veću ulogu u ovakvim reformama jer se one odnose i na njihovu budućnost”, kazao je Sabato, i dodao da nema sumnje da NATO želi vidjeti BiH kao članicu MAP-a (Membership Action Plan) i NATO-a u bliskoj budućnosti.
Ključni akteri ovog skupa, koji ima za cilj potaći razmjenu mišljenja i iskustava o euroatlantskoj integraciji BiH i regije, nisu samo političke elite i državna uprava, nego i ostali segmenti društva među kojima su svakako bitni mediji i akademska zajednica.
O tome će u prvom dijelu okruglog stola, zatvorenom za predstavnike medija, govoriti Mladen Nakić (Atlantsko vijeće Hrvatske), Savo Kentera (Euroatlantski klub Crne Gore), Lazar Elenovski (Euroatlantski savjet Makedonije), Vladimir Pevićević (Fakultet političkih nauka Beograd) i Nerzuk Ćurak (Fakultet političkih nauka Sarajevo).
Ministar obrane BiH Selmo Cikotić je kazao da je okrugli sto prvi važan događaj atlantske inicijative BiH, koja ima za cilj integriranje BiH u euroatlantske procese, a predstavlja i dobru platformu za integraciju ostalih državnih struktura u evropske strukture.
On je podsjetio da kroz historiju NATO ima tradiciju dobre saradnje s BiH, ”od ”No fly” zone do zračnih udara nakon genocida u Srebrenici” te da je veoma bitno pronaći modus za integriranje svih naroda i država okruženja u NATO, zbog postizanja stabilizacije i sigurnosti u regionu.
Ben Reed je kazao da su ovakvi sastanci u skladu s duhom “Marshall” Centra, te da velike ideje zahtijevaju više od samo inicijativa, pa je bitno da ovoj inicijativi podršku pruže svi od kojih se to očekuje.