Počela primjena odluke Predsjedništva: BiH Vojnici najesen u Afganistanu?

Kompletna procedura će vjerovatno potrajati nekoliko mjeseci • Jedinica odlazi u Helmand, najrizičnije područje, kaže ministar Cikotić.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić uputio je danas pismo namjere Vrhovnoj komandi Savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) o spremnosti Bosne i Hercegovine za učešće njene jedinice za obezbjeđenje u misiji ISAF u Afganistanu.

Slanjem ovog dokumenta počela je primjena odluke Predsjedništva BiH, koje je u srijedu dalo saglasnost za angažovanje pješadijske jedinice OSBiH za osiguranje u misiji ISAF u sastavu danskog kontingenta u Regionalnoj komandi jug.   

Kompleksna misija

– Vijeće ministara BiH sada mora napraviti studiju opravdanosti, koja treba da potvrdi ovu obavezu. Predsjedništvo je mene zadužilo da utvrdim studiju i odredim veličinu jedinice u kontaktu sa ministarstvom odbrane Danske i NATO-om. Tu odluku treba da verificira i Parlament BiH prije nego što postane pravosnažna. Pretpostavljam da će to sve potrajati nekoliko mjeseci. U tom periodu bi trebalo da se odredi precizna veličina i struktura jedinice i termin njenog polaska, izjavio je Cikotić za Oslobođenje.

 

Preuzeto iz najave Oslobođenja

22.04.2010.