Neke zemlje u MAP-u su se zadržale dvije ili tri godine, dok su neke ostale po devet godina

 

 Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Talinu su prihvatili ulazak BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) na uvjetnoj osnovi. Taj uvjet je rješavanje pitanja vojne imovine, kazao je jučer u razgovoru s novinarima general Džon Bulard (John Bullard), zapovjednik Štaba Sjevernoatlantskog saveza u BiH.

 Poželjni rok

Tek kada se riješi ovo pitanje, počinje cijeli proces MAP-a.

– MAP ne garantira buduće članstvo u NATO-u, niti sadrži spisak pitanja koja treba štrihirati jedno po jedno da bi zemlja postala članica. On se svodi na dijalog i komunikaciju između BiH i NATO-a, o tome na koji način BiH može doprinijeti NATO-u. Uzimaju se u obzir stvari kao što su odbrana, sigurnost, finansije, unutrašnji poslovi. Jednostavno, obuhvata sva državna tijela BiH – kazao je Bulard.

On ističe da nema roka za rješavanje pitanja uknjiženja vojne imovine na državu. Dobra vijest je, tvrdi, da se svi slažu da je 69 lokacija potrebno Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Pitanje je samo na koji način uknjižiti tu imovinu.

– Mislim da smo blizu rješenja. Iza scene je bilo vrlo pozitivnog dijaloga. Ako bismo uspjeli riješiti ovaj problem nekim poželjnim ritmom i uklopiti se u normalni raspored, državni godišnji izvještaj mogao bi se dostaviti u septembru. Bit ću iskren pa reći da i mi imamo nekoliko pitanja koja moramo postaviti Međunarodnom sekretarijatu NATO-a, a tiču se sastavljanja godišnjeg plana. Ne znam bi li oni uopće prihvatili probijanje tog roka – rekao je Bulard.

Tačno uknjiženje

Izjave zvaničnika iz RS da će pitanje vojne imovine donijeti nove probleme u BiH, otežavaju cijeli proces, ali Bulard je optimista. S obzirom na to da se radi o različitim vrstama objekata, koji su uknjiženi na različita tijela, od općina do entiteta, a čak je vlasnik jednog releja Pravoslavna crkva, Bulard kaže da će NATO zahtijevati tačno uknjiženje objekata i zemljišta, iako “postoje vrlo čvrsti stavovi o pojmovima vlasništva i korištenja imovine”.

– Punopravno članstvo u NATO-u zavisit će od napretka vaše zemlje. Neke zemlje u MAP-u su se zadržale dvije ili tri godine, dok su neke ostale po devet godina. Vaša zemlja morat će donijeti još neke veoma teške odluke, možda teže od pitanja vojne imovine – kazao je Bulard.

Čopor je jak onoliko koliko je jak vuk

Na pitanje novinara šta BiH dobiva članstvom u NATO-u, Bulard kaže da će sigurno dobiti mnogo, ali je važnije kako BiH može doprinijeti Sjevernoatlantskom savezu.

– Kako kaže poslovica: Čopor je jak onoliko koliko je jak vuk. Za 61. godinu postojanja, nijedna članica NATO-a nije napala drugu članicu. Također, NATO doprinosi stabilnosti, koja sa sobom nosi investicije, ekonomski rast, jer u globalnoj ekomiji investitori moraju imati osjećaj da u zemlji postoji određena stabilnost, izvjesnost – kazao je Bulard.

Veća izdvajanja za vojsku

Ulazak u MAP donijet će neke važne promjene za BiH.

– BiH će učestvovati u NATO-ovim misijama, vježbama, morat će ostvariti standard vojne gotovosti, što znači da morate imati određeni postotak vojnih snaga koji je u stanju biti razmješten odmah. Također, praksa je da zemlje članice NATO-a izdvajaju oko dva posto od BDP-a za odbrambene potrebe, a BiH sada izdvaja 1,4 posto – kazao je Bulard.

Ž1 = STRAZBUR Sazvana debata o našoj zemlji

BiH prijeti isključenje iz  članstva u Vijeću Evrope

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) jučer je na zasjedanju naknadno odlučila da u četvrtak održi javnu debatu posvećenu “hitnim izmjenama Ustava BiH”.

Na ovoj debati, kako je za “Dnevni avaz” jučer iz Strazbura rekao član delegacije Parlamenta BiH Mladen Ivanić, isključivo će se razgovarati o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

– PSVE bi mogao odlučiti da nakon izbora ne prihvati akreditive nove delegacije Parlamenta BiH, jer će smatrati da nije izabrana u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Može doći i do suspenzije, a, u najgorem slučaju, i do isključenja BiH iz članstva – istakao je Ivanić.

Za ovakvu situaciju Ivanić je okrivio vladajuću koaliciju.

– Isključivi krivci su stranke iz Sarajeva, koje presudu iz Strazbura žele iskoristiti za šire promjene Ustava BiH. Prije svega SBiH, čija je politička filozofija da, ako sada ne dođu do izmjena, neće nikada. To je maksimalistički princip i krajnju cijenu toga platit će BiH – istakao je Ivanić.

Poslanik SBiH Adem Huskić kaže da je njegova stranka jedina ponudila konkretan dokument za izmjene Ustava BiH, odnosno uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH, od kojih bi jedan bio iz reda ostalih.

– Na taj način bila bi ispoštovana presuda Evropskog suda – kaže Huskić.

27.04.2010.

Izvor: Dneven novine “Dnevni Avaz”