Intervju sa Zbignievom Brzezinskim, bivšim savjetnikom UN-a za nacionalnu sigurnost: 

(izvor: CNN)
 
 
 

Da li u sadašnjem svijetu trebamo da redefinišemo prijetnje sigurnosti i definišemo nove neprijatelje?

Odg:
Ono što treba redefinisati je sama priroda prijetnje sigurnosti, jer je sadašnja globalna sigurnosna slika znatno izmijenjena. Naprimjer, u vrijeme kad sam ja radio za Bijelu kuću, neprijatelj je bio koncentrisan i smrtonosan. Danas je neprijateljska prijetnja mnogo više rasprostranjena i manje koncentrisana, mnogo raznovrsnija, ali ne i toliko smrtonosna. 
 


Kad kažete smrtonosna, mislite na SSSR i na nuklearno naoružanje?

Odg.
Upravo tako. Da je tada SSSR ušla u centralizovani rat sa Amerikom, mogla bi pobiti otprilike 80 miliona Amerikanaca u samo 6 sati. Danas, takva mogućnost i ne postoji, ali imamo mnogo više prijetnji, počevši od terorista, zemalja koje prijete međunarodnom miru i stabilnosti , itd. Zbog toga je pitanje odbrane i sigurnosti danas iznimno kompleksno, iako je samo prijetnja manje smrtonosna…

Uz to, danas se treba biti svijesno i mogućnosti kibernetike, svemira, i otvorenog mora, u odbrambenom smislu… da li je Amerika u poziciji da se nosi sa svim tim?

Odg.
Amerika je u boljoj poziciji da se nosi sa svim tim opasnostima nego bilo koja druga država; mi posjedujemo dobre resurse, visoku tehnologiju i kapacitete…S druge strane, da bi bili učinkoviti u nošenju sa ovim prijetnjama moramo biti i učinkoviti  u mobilisanju podrške ostalih država, i toga treba biti svjestan. A to smo zanemarili u protekloj deceniji. 


Recite nam ponešto i o kibernetskim prijetnjama i njihovoj umješanosti u geopolitiku. Trenutno smo u svjedoci rezmjerice SAD-a i Kine oko Google-a, oko potencijalnih hakerskih poslova u Google-u, to je kibernetska prijetnja, zar ne?
Odg.
Da, i to vrlo složena prijetnja, jer mi u stvari nikad ne znamo ko stoji iza svega toga, ko šta radi i zašto. Da li su, naprimjer, ti hakeri iz Kine, rade li za kinesku vladu, ili to rade iz privatnih motiva, i koji su im motivi? I ovo je samo jedan segment kompleksnosti ove prijetnje… U mnogim slučajevima, mi uopće ne znamo ni odakle potiču kibernetičke prijetnje! I to je drugi segment… I dok su ovo vrlo ozbiljne prijetnje koje je vrlo teško otkloniti, nisu toliko smrtonosne i opasne koliko je bio Hladni rat za Ameriku.
 
(Obrada teksta “AI”)