Frattini: Italija podržava BiH na putu EU i NATO-u

“Italija je uvijek davala punu podršku BiH na njenom putu približavanja evropskim integracijama i NATO-u“, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Republike Italije Franco Frattini.

Frattini se susreo sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalejem sa kojim je, među ostalim, razgovarao o putu BiH ka EU, liberalizaciji viznog režima i predstojećem sastanku visokih zvaničnika EU koji treba da se održi početkom juna u Sarajevu.

Frattini je kazao da se nada da će Evropska komisija do kraja maja dati pozitivno mišljenje kada je u pitanju ukidanje viznog režima što bi moglo biti ozvaničeno na toj konferenciji u Sarajevu. On je dodao kako smatra da je BiH došla do rezultata da Evropska komisija može dati pozitivan odgovor.  „I kad je u pitanju ulazak u NATO, odnosno u Akcioni program za članstvo (MAP) Italija ima pozitivan stav“, dodao je Frattini. 

Tokom sastanka ministari vanjskih poslova BiH i Italije, kako je kazao Alkalaj, razmatrano je i stanje u oblasti ekonomije, saradnje i trgovine između dvije zemlje. Posebna pažnja posvećena je i pitanjima regionalne saradnje i saradnje sa susjednim zemljama, kao i učešću BiH i Italije u regionalnim inicijativama gdje Italija ima značajnu ulogu, kao što su Centralno evropska inicijativa i Jadransko-jonska inicijativa. Ministari vanjskih poslova BiH i Italije, Sven Alkalaj i Franco Frattini potpisali su Protokol o saradnji između ministarstava vanjskih poslova BiH i Italije. Frattini će se u okviru posjete BiH sutra sastati sa najvišim političkim dužnosnicima u BiH, održati predavanje studentima i posjetiti kamp EUFOR-a u Butmiru. 

 

13.04.2010.
Izvor: FENA